Compromís per Almoines va organitzar per segon any un berenar de mona de Pasqual al riu Serpis, passant per la séquia mare i l’antic cementeri del poble. Aquesta ruta és una manera lúdica de recordar el patrimoni cultural del municipi.

Vicent Sendra, biòleg, va explicar el pas de la séquia mare de la Safor per dins d’Almoines, una séquia que parteix de la Casa Clara de Potries i forma el ramal de Gandia. Abans de la seua canalització l’any 1961, les dones d’Almoines hi llavaven la roba ja que la séquia formava part del paisatge urbà.

El veí Emili Morant va explicar la ubicació de l’antic cementeri d’Almoines, situat on ara està la llar juvenil. En 1903, el cementeri, de 450m2 estava a menys de 50 metres del centre urbà i a 60 metres del riu, amb els perills de salubritat i esfondrament que això suposava. Llavors es va decidir construir el nou cementeri a la partida de l’Antigor, que va costar 19.800 pessetes (de l’any 1907).

La ruta va acabar al parc del riu Serpis, on els més menuts van jugar. Després, tots els participants a la ruta van berenar la mona de Pasqua.