La ruta a l’alqueria del Trinquet d’Almoines, organitzada per Compromís, ha començat a la plaça Major, on l’historiador Abel Soler ha explicat el naixement de l’actual Almoines a partir de la unió d’unes alqueries al voltant d’un mesquita (actualment on està ara l’església). Tot seguit, ha explicat la tomba funerària d’època romana que hi ha a l’ajuntament.

 

La ruta ha fet parada a l’estació del tren Alcoi-Gandia i ha continuat fins als quatre camins (la cruïlla dels camins de Gandia, Rafelcofer, Bellreguard i Almoines), on hi ha un jaciment d’època romana.

Finalment, s’ha arribat a l’alqueria del Trinquet d’Almoines, on edifici medieval amb torre en un situació de ruïnosa, que data del segle XV. Es tracta d’una torre medieval, amb una alqueria barraca annexa, un trinquet de jugar a pilota valenciana, i un recinte mural (també medieval), que tanca la finca de tarongers.

La ruta ha estat enriquida amb les explicacions de les vivències personals de les persones que han viscut i han conegut l’alqueria habitada, i les quadres plenes d’animals. La família dels “trinqueters”, els propietaris vius, s’han fet una foto per recordar l’esdeveniment, que són d’Almoines i Bellreguard.

Compromís per Almoines ha organitzat esta ruta fins el Trinquet, igual que les dues anterior pel centre històric, per reivindicar la conservació del patrimoni natural i arquitectònic del municipi.