Compromís per Almoines va organitzar divendres 13 de juny una activitat cultural consistent en una ruta pel centre històric d’Almoines i un sopar popular a la plaça Major.

Tres veïns del municipi, Emili Morant, Jesús Banyuls i Antonio Ruiz, van ser els encarregats de fer de guia. La ruta va començar a la plaça Major, on es va explicar el naixement de l’actual municipi gràcies a la unió de diferents alqueries. La ruta va continuar pel carrer de la Mar fins arribar a la fàbrica de Lombard, un empresa que en el seu millor moment va ocupar més de 500 persones de tota la comarca.

Durant la ruta, es van visitar dues cases de poble, una situada al carrer de Sant Vicent i l’altra, a la plaça Major, lloc on va acabar la ruta i va tindre lloc el sopar popular.

La vetlada va acabar amb la projecció d’un vídeo de fotografies amb el patrimoni perdut a Almoines, com les escoles velles de xics i xiques, la casa del metge, la casa de Cardenio, el llavador… i altre edificis. L’objectiu de la ruta i el sopar, al qual van participar més de 100 persones, és posar en valor el centre històric d’Almoines i reivindicar la protecció del patrimoni abans que les màquines l’ensorren.

Compromís per Almoines agraeix molt sincerament la participació massiva del veïnat en la ruta i el sopar, ja que l’alcalde va posar tots els impediments possibles per evitar fer aquesta activitat cultural (va negar l’ús de la plaça, les taules i cadires i el ban).

Compromís també agreix la col·laboració dels veïns Emili Morant, Antonio Ruiz i Jesús Banyuls, i els propietaris de les cases visitades que ens van obrir les portes de bat a bat: Eugenio i Pepa, Manel i Imma.

VÍDEO: El patrimoni perdut d’Almoines